Gestopt met de treinenhobby?! Waarom dan?!


In mei 2019 besloot ik vanwege een op handen zijnde verhuizing mijn baan, Hanulveen IV, rustig aan af te breken.
De treinen werden allemaal in de doosjes opgeborgen en in verhuisdozen opgeslagen.
April 2020 was daar dan eindelijk de daadwerkelijke verhuizing. We gingen welliswaar naar een groter huis maar er was geen kamer ingedeeld voor de treinen hobby waar ik een werkplaats en baan zou kunnen faciliteren, dat zou nog jaren kunnen duren. Dus de hobby werd in de spreekwoordelijke koelkast gezet.
Tijdens de verbouwing bleek dat er wel een kleinere hobby ruimte beschikbaar zou kunnen zijn wat groot genoeg zou zijn voor een werkplaats, niet voor een baan. Dat is deze werkplaats geworden.
In die werkplaats heb ik gedurende anderhalf jaar treinen van anderen omgebouwd, onderhouden en gerepareerd. Mijn treinen lagen immers nog altijd stil in hun doosjes.
In de tussentijd koop ik ook nog steeds treinen om de collectie uit te breiden voor als ik ooit weer een baan heb.

Omdat ik binnen geen ruimte had voor een baan besloot ik uit te wijken naar de tuin met een Live Steam baan. De buitenbaan werd gebouwd en er kwamen twee Spoor-1 Live Steam loc's, waarvan er eentje maar liefst 3600,- euro kostte. Het was een kit en van de bouw heb ik echt wel genoten.
Al vrij snel kwamen er gebreken aan de buitenbaan. alhoewel hij van hardhout gemaakt was waren krom trekkende plankjes aan de orde van de dag. En omdat ik bang was dat mijn peperdure loc van 1 meter hoogte zou ontsporen en te pletter storten durfde ik ook niet meer te rijden. En in een iets later stadium zou ook nog een gedeeltelijk verzakking aan het licht komen.
Dit was geen ontspanning meer maar een hoofdpijn dossier. En in december 2021 hak ik de knoop door, ik stop ermee.

Een andere hobby van mij word weer opgepakt en de treinen gaan in de verkoop. Ook de treinen waar ik nog nooit zelf mee gereden heb. Ik besluit tot verkoop omdat ik niet weet wanneer (en of) ik weer ga treinen. In de tussentijd heb je het risico dat mijn modellen hun waarde verliezen door heruitgaves of uitgaves van andere fabrikanten. Als ik ooit weer opnieuw begin met de treinen kan ik altijd nog nieuw of opnieuw aankopen.
Enkele dierbare treinen (14 van de 78 gemotoriseerde eenheden) houd ik wel in bezit. Die zijn mij meer waard dan enkel de financiele vertegenwoordiging.

Wie weet ooit weer, maar nu even niet.
Ik ben buiten spelen.