Aster 'Schools' 4-4-0 Live steam loc.4-4-0-901k (31K)

Het is tijd voor de eerste test na de herbouw.
Ik ben erg benieuwd. Ik ben uitgenodigd bij Exclusive Models op de baan.
De loc wordt onder stoom gebracht en eens kijken wat er gebeurt.Hier is ze goed op stoom. Maar ze blaast continu af... Geen enige actie bij de cilinders vandaan. Lichtelijk teleurstellend dit, maar dat kan gebeuren. Thuis even nakijken wat er aan de hand is.Eenmaal thuis is ze zo weer uit elkaar. De ketel er af en het machinistenhuis, en ik kan er goed bij. Er wordt een stukje slang op de stoomtoevoer aansluiting gezet zodat ik goed kan zien/horen waar de lucht ontsnapt.
pic


De lucht wordt regelrecht uit te uitlaat geblazen ,het probleem zit'm dus in de schuifkasten. Ze gaat nog verder uit elkaar....
pic


Nu heb ik goed zicht op de binnenkant van de schuifkasten, eens kijken wat het probleem zou kunnen zijn.
pic


Dit is de linker. Ziet er op zich goed uit. Tot zover niks verdachts.
pic


Dit is de rechter. Die ziet er al minder goed uit. Veel krassen. Het is mij al bekend dat de rechterkant overmatig versleten is...maar of dit het probleem is daar ben ik nog niet over uit.
pic


Dan vaalt mij het volgende op. Zoals het filmpje laat zien zit het rechter schuifblok los ten opzichte van de Excenter. Links zit deze echter aande excenter vast, waardoor hij omhoog kan komen, en dan is er geen afsluiting meer, wat de geconstateerde klacht tot gevolg kan hebben. Ik heb de linker delen iets ruimer gepolijst en nu zijn ze wel los van elkaar... Nu moet ze eerst weer in elkaar voordat ik weet of dit resultaat heeft.Daar staat ze weer. Op naar de volgende test. Ze wordt ook nog even van nieuwe lonten voorzien. De oude zijn een beetje verdroogd.
pic

03/2021