Aster Thompson B1 'Mayflower" 1306, Live steam loc.

Na de bouw heb ik de loc even getest op waterdichtheid van het systeem en ketelaansluitingen..
Tevens heb ik de loc een beetje gepersonaliseerd.Allereerst de watertest. De tank in de tender is gevuld met gedestileerd water. Op de loc heb ik de By-Pass open gezet, en dus pompt hij het water via de loc weer terug de tender in. Dat werkt zoals je ziet.
pic


Dan zet ik de By-Pass dicht, en als ik dan water pomp gaat het naar de ketel van de loc. Ook dit werkt, getuige het 3/4 volle peilglas.
pic


Onder de tender en loc blijft het keurig droog, dus dat zit ook goed. Middels de Dump-Valve heb ik de loc weer ontdaan van het water, en dat werkt ook.
De loc is wat mij betreft geslaagd voor de test
pic


Dan een kleine 'Personal touch'. Ik heb de loc voorzien van een route naambordje. In de UK kregen treinen vaak een bord voorop met de naam van de route/trein. Ik vind dat erg mooi, het geeft ook een persoonlijker gevoel bij de trein.
De naam "Bournemouth Belle" vind ik erg mooi klinken, en alhoewel deze B1 die naam nooit heeft gedragen, en het bordje te laag zit (anders steekt het boven de ketel uit), ben ik er zeer blij mee. Mijn trein, mijn regels ;-). pic


Het bordje heb ik met een koperen beugeltje achter de centrale bevestiging van de rookkastdeur vast gezet. Zo is hij schadevrij te verwijderen indien gewenst. pic


Net als bij de 'Schools' heb ik ook hier de koppelingen vervangen door Marklin (Hubner) koppelingen. Deze ogen realistischer, en tevens zijn ze echt opdraaibaar, waardoor je buffer aan buffer kan rijden, mits de baan radius dat toelaat. De bovenste is de originele, de onderste de Marklin.
pic


Kijk, beter zo toch?! Al mijn Spoor1 materieel is voorzien van deze koppelingen.
pic


Na de bouw had ik een koperen staafje over van zo'n 5cm...geen idee wat ik ermee moet. De handleiding rept er niet over en ik schenk er niet teveel aandacht aan. Tot ik ineens op internet een afbeelding vind van de loc en mij opvalt waar het staafje hoort, althans, een stukje ervan.... pic


...en dat is hier. Bovenop de dynamo. pic


04/2021