Wissels aanleggen.
De beginselen van het geautomatiseerd rijden.


Hieronder lees je hoe je wissels aansluit middels een DigiKeijs DR4018 schakeldecoder.Per DR4018 kan je 8 wissels aansluiten. De schakeldecoder heeft 16 schakelaars maar een wissel heeft twee richtingen, dus twee schakelingen nodig. Standaard staan deze modules hier al voor ingesteld.

De zwarte draad van de wisselmotor gaat op de 'Common' aansluiting van de betreffende "out" aansluiting.
De andere twee draden van de wisselmotor (Fleischmann licht- en donker bruin) gaan op de schakeluitgangen. Altijd op dezelfde "out".
Het elektrisch aansluiten van de DR4018 kan echter op een aantal manieren, die laat ik hieronder zien. Het maakt voor de werking niets uit welke je gebruikt. Voor programmeren zijn er wel wat verschillen, maar daar wordt in de handleiding uitgebreid op ingegaan.

De eerste mogelijkheid is om de voeding en het signaal vanaf de centrale allebei van de rails af te nemen. Het kan door de plaatsing van de DR4018 zo uitkomen dat je de draden op aparte plekken van het spoor wilt aftappen, bijvoorbeeld door een Centraal gelezen plaatsing, of vanaf een ringleiding.
Dan kan je het aansluiten zoals in Figuur 1. Het maakt dan niet uit waar je de voeding/signaal van de rails afneemt.

k-wissel-1 (26K)
(Figuur 1)

Je kan ook de beide aansluitingen op elkaar doorverbinden, dat scheelt draden trekken. Zie Figuur 2.

k-wissel-2 (26K)
(Figuur 2)

Nog een mogelijkheid is om een externe voeding te gebruiken, deze moet dan wel ~14 volt wisselstroom zijn. Een Fleischmann 6811 is daar prima voor geschikt. Het hoeft niet perse een zware voeding te zijn want je schakelt nooit alle wissels tegelijk, maar als je ook nog lampjes e.d. op je baan gaat maken (kan je ook aansturen met de DR4018) dan heeft het wel de voorkeur een flinke voeding te hebben. Zie Figuur 3.

k-wissel-3 (26K)
(Figuur 3)