Een detectie weerstand aanbrengen op een wagon/rijtuig..


Als je geautomatiseerd met je treinen rijdt dan is het van belang dat de computer je treinen ziet.
Het 'zichtbaar' maken gebeurt door middel van detectie, kleine delen in het spoor waarop stroomafname wordt gemeten en doorgegeven aan de computer.
Bij loc's en treinstellen gebeurt dit vanzelf door de lichten en motor. Bij rijtuigen met interieurverlichting en/of sluitseinen ook.
Maar goederenwagens worden niet zomaar gedetecteerd, daar moet je een weerstand plaatsen zodat er een hele kleine stroom gaat lopen tussen de spoorstaven.

Voor een 2-assige wagon/rijtuig kan je als volgt te werk gaan:

Je hebt nodig:
* 10K-Ohm weerstanden, voor H0 is het formaat 1206 goed geschikt.
* Geleidende lijm of weerstandslak. (of je moet heel goed heel klein kunnen solderen).
01

Het weerstandje gaan we op de as plaatsen, aan de zijde van de isolatie.
Allereerst schuur de plek waar je het weerstandje gaat plaatsen kaal.
02

Dan plaats je het weerstandje diagonaal over de isolatie heen.
03

Vervolgens doe je een heel klein beetje van je fixeermiddel aan weerskanten van het weerstandje, en laat dit de ruime tijd drogen.
04

Je wagon/rijtuig is nu voorzien van een 10K weerstand en zal 'gezien' worden door je computer.

spacer
Disclaimer:
De bovengenoemde ombouwbeschrijvingen zijn geschreven door Hanulveen.nl, deze vertegenwoordigen in geen zin de wijze van inbouwen aanbevolen door een of meerdere fabrikanten. Hanulveen.nl kan en zal geen aansprakelijkheid erkennen in geval van schade, het zij direct of indirect, danwel aan derden, door het inbouwen volgens bovengenoemde inbouwbeschrijvingen. Daar modelspoor modellen kunnen afwijken qua fabricagewijze en uitvoering, hoeven bovenstaande ombouwbeschrijvingen niet perse correct te zijn voor uw exemplaar. Het dient daarom aanbeveling u ervan te verzekeren dat het model dat u wilt ombouwen 100% overeenkomt met het omschreven ombouw model.
spacer